Hakkımda

Fotoğrafım
Uşak, Uşak, Türkiye
AR-GE Mühendisi

Change Blog Language

19 Aralık 2013

Floyd Rose Tel Değişimi - Floyd Rose String Change


Floyd Rose tel değişimini CORT X11 marka modelli gitarım üzerinden anlatacağım.




         Ama öncelikle floyd rose nedir hangi parçalardan oluşur onları belirteyim. Floyd Rose'a sahip gitarlar daha fazla ses yelpazesi elde etmemizi sağlar teller "Trem arm sleave'in(tremolo kolu)"  aşağıya yukarıya hareketiyle sıkılıp gevşer. Tabi bu hareketler gitarın akort kaçırmasına sebep olur bunu engellemek için kilitli sistem geliştirilmiştir. Sapta bulunan kilit kulakların tele etkisini keser ve akort kaçmaz. Bazen tremolo kolunun çok hareket ettirilmesi az da olsa akort kaçmasına neden olur bu durumlarda "Fine Tuners" isimli ince ayar vidalarıyla hiç bir şeyi sökmeden akortu ayarlarız. Floyd Rose orjinal sistemdeki parçaları aşağıdaki resimde inceleyebilirisiniz.




Orjinal Floyd Rose parçaları resimdeki gibidir.



Tel değişim aşamaları başlıyoruz....

Cort x11 gitarımda orjinal floyd rose değil Cort marka floyd rose kullanılmıştır. Yukarıda anlattığım detayları resimde de görmeniz mümkün.



Tel seçimimi ERNIE BALL markasından seçtim, kalınlıkları resimdeki gibidir. Tel kalınlığı , marka değişiklikleri tremolo ayarlarının bozulmasına neden olur.


       Telleri değiştirmeden önce, pratik bilgi vereyim floyd rose'lu sistemlerde tel değişimini sırası ile yapmanız işinizi kolaylaştırır. Yani sadece eski kalın mi telini sökün yerine yenisini takın , eski la telini sökün yeni la telini takın vb... şeklinde ilerlerseniz sistem tamamen dağılmadan tel değişimini yapabilirsiniz. Tabi bunu yaparken ince ayarları sonradan vereceğiz.
Ama ben detaylı anlatabilmek için tellerin tamamını söktüm, sökmeden öncede floyd rose'un tamamen geriye çekmemesi için resimdeki beyaz kağıt sıkıştırdım.


Ve uygun alyan anahtarlarıyla sap kilidini sökmeye başlıyorum. Floyd rose' un yaylanmasını sağlayan yayların bulunduğu gitarın arka kapağını açıyoruz aman diyeyim vidaları kaybetmeyin önleminizi alın.


Kilitler söküldükten sonra tel sökme aparatı ile telleri söküyorum. Kendinize işgence etmeyin, patates soyacağından sonra en iyi icattır bu aparat alın bir tane. :)


" String Lock Screw " isimli tel sıkıştırma vidalarını gevşetip telleri çıkarıyorum


Teller söküldü.


Telleri takmaya başlıyoruz. Ben kulakçıklardan başladım takmaya String Lock Screw ile sıkıştırdım. Bazen ilk önce telleri String Lock Screw ile sıkıştırıp sonra kulakçıklara taktığım olur.


Deliklere telleri yerleştirdikten sonra String Lock Screw ile sıkıyoruz teller sabitleniyor. Teller belirli bir gerginliğe gelinceye kadar kulakçıkları aparat ile çeviriyoruz. Aşırı sıkmayınız ki tremolo şaha kalkmasın yada tel kopmasın.


Belirli bir tel gerginliğinden sonra kulakları sıkıp gevşeterek standart akort dizilimi olan "mi la re sol si mi "ye yaklaşmaya çalışıyoruz tel gerginliğine dikkat edin. Fazla sıkarsanız tremolo şaha kalkar çok gevşek burakırsanız tremolo geriye doğru düşer. Arkadaki 2 vidayı sıkıp gevşeterek ve kulakları sıkıp gevşeterek doğru akort dizilimine ulaşmanız gerekiyor bunu yaparken Tremolo kolunun gitara paralel şekilde kalmasına dikkat ediniz. Sabırlı olunuz 1 saat civarında sürebilir bu işlem. Gülü seven dikenine katlanır. 


Teller istediğimiz akortlarda olduğunda ve gitara paralel tremolo elde ettiğimizde kilitleri tekrar vidalayabiliriz. Kilitlerin sıkılması sırasında çok az akort değişimi olacaktır bunu da "Fine Tuners" dediğimiz ince ayar vidası ile çözüme kavuşturuyoruz.

Tel değişimi sonrası ilk test sürüşü :)
Overdrive tonunda video yüklenirken ses bozulmuş anlamadım sebebini.

2 yorum:

  1. Çok sağlam gitarmış yahu. eline alınca daha bir güzel oluyor.

    YanıtlaSil