Hakkımda

Fotoğrafım
Uşak, Uşak, Türkiye
AR-GE Mühendisi

Change Blog Language

30 Aralık 2013

Ampli Kabin Giydirme - Amplifier Loudspeaker Dressing



     Çok sevdiğim tişörtümün rengi solmuştu ve üzerinde küçük delikler oluşmuştu. Yine de atmaya kıyamadım , odama girdim ve karşımda amplim öylece bana bakıyordu. Her gün aynı ifadeyi görmekten sıkılmıştım ayrıca amplinin "channel" butonunu söküp footswitch modüfiyesi yapmaya çalıştığım sırada olay kötü sonuçlandı elimdeki switch sökülürken eridi ve muadilini bulamadım 2 switch'le eski haline getirdim görüntü gerçekten rahatsız ediciydi ve bir anda elimdeki tişörtü amplime giydirme fikri cereyan etti. Öylesine bir baktım ve evet dedim bunu denemeliyim... Ve hikaye şu şekilde devam ediyor...  :)

Ampli kabin giydirmede kullandığım amplim İbanez TBX 15R modelidir. 


Tişörtüm ve ben bir zamanlar böyleydik :)




Önce amplinin koruma için yerleştirilmiş köşerindeki plastik parçaların  vidalarını sökmeye başlıyoruz.




Ardından jack girişlerini sabitleyen somun ve vidaları söküyoruz. Ve ben yine bu olayı bloguma sonradan yazmaya karar verdiğim için potansiyometreleri söküp taktığım aşamanın resmi yok malesef. Onları da sökmeniz gerekiyor. Başlangıçta belirttiğim kötü görünümlü switchlerimin bir tanesi resimdeki gibi görünüyor.



Tişörtü giydirmeden önce ampliyi taşıyacağınız sapıda sökmeyi unutmayınız. Sapı söktükten sonra tişötü uygun şekilde giydiriniz ve sapı tekrar vidalayınız ardından potansiyometreleri ve somunları takınız. Bunları yaparken tişörtünüzü artık yırtmaktan delmekten çekinmeyiniz :)



Somunlar potansiyometreler takıldıktan sonra koruyucu köşe plastiklerini eski yerlerine vidalayınız. Söktüğünüz yeri unutmayın zaman kaybetmeyiniz.



Tişörtümüzü giydirdikten sonra fazlalıkları kesip dikebilirsiniz ben alttan düğüm attım çok özenli bir çalışma yapmadım açıkcası.


   Ve artık minik canavarım şu şekilde görünüyordu :)
          Hiç bir ses kaybı yaşamadığımı belirteyim    

     



19 Aralık 2013

Floyd Rose Tel Değişimi - Floyd Rose String Change


Floyd Rose tel değişimini CORT X11 marka modelli gitarım üzerinden anlatacağım.




         Ama öncelikle floyd rose nedir hangi parçalardan oluşur onları belirteyim. Floyd Rose'a sahip gitarlar daha fazla ses yelpazesi elde etmemizi sağlar teller "Trem arm sleave'in(tremolo kolu)"  aşağıya yukarıya hareketiyle sıkılıp gevşer. Tabi bu hareketler gitarın akort kaçırmasına sebep olur bunu engellemek için kilitli sistem geliştirilmiştir. Sapta bulunan kilit kulakların tele etkisini keser ve akort kaçmaz. Bazen tremolo kolunun çok hareket ettirilmesi az da olsa akort kaçmasına neden olur bu durumlarda "Fine Tuners" isimli ince ayar vidalarıyla hiç bir şeyi sökmeden akortu ayarlarız. Floyd Rose orjinal sistemdeki parçaları aşağıdaki resimde inceleyebilirisiniz.




Orjinal Floyd Rose parçaları resimdeki gibidir.



Tel değişim aşamaları başlıyoruz....

Cort x11 gitarımda orjinal floyd rose değil Cort marka floyd rose kullanılmıştır. Yukarıda anlattığım detayları resimde de görmeniz mümkün.



Tel seçimimi ERNIE BALL markasından seçtim, kalınlıkları resimdeki gibidir. Tel kalınlığı , marka değişiklikleri tremolo ayarlarının bozulmasına neden olur.


       Telleri değiştirmeden önce, pratik bilgi vereyim floyd rose'lu sistemlerde tel değişimini sırası ile yapmanız işinizi kolaylaştırır. Yani sadece eski kalın mi telini sökün yerine yenisini takın , eski la telini sökün yeni la telini takın vb... şeklinde ilerlerseniz sistem tamamen dağılmadan tel değişimini yapabilirsiniz. Tabi bunu yaparken ince ayarları sonradan vereceğiz.
Ama ben detaylı anlatabilmek için tellerin tamamını söktüm, sökmeden öncede floyd rose'un tamamen geriye çekmemesi için resimdeki beyaz kağıt sıkıştırdım.


Ve uygun alyan anahtarlarıyla sap kilidini sökmeye başlıyorum. Floyd rose' un yaylanmasını sağlayan yayların bulunduğu gitarın arka kapağını açıyoruz aman diyeyim vidaları kaybetmeyin önleminizi alın.


Kilitler söküldükten sonra tel sökme aparatı ile telleri söküyorum. Kendinize işgence etmeyin, patates soyacağından sonra en iyi icattır bu aparat alın bir tane. :)


" String Lock Screw " isimli tel sıkıştırma vidalarını gevşetip telleri çıkarıyorum


Teller söküldü.


Telleri takmaya başlıyoruz. Ben kulakçıklardan başladım takmaya String Lock Screw ile sıkıştırdım. Bazen ilk önce telleri String Lock Screw ile sıkıştırıp sonra kulakçıklara taktığım olur.


Deliklere telleri yerleştirdikten sonra String Lock Screw ile sıkıyoruz teller sabitleniyor. Teller belirli bir gerginliğe gelinceye kadar kulakçıkları aparat ile çeviriyoruz. Aşırı sıkmayınız ki tremolo şaha kalkmasın yada tel kopmasın.


Belirli bir tel gerginliğinden sonra kulakları sıkıp gevşeterek standart akort dizilimi olan "mi la re sol si mi "ye yaklaşmaya çalışıyoruz tel gerginliğine dikkat edin. Fazla sıkarsanız tremolo şaha kalkar çok gevşek burakırsanız tremolo geriye doğru düşer. Arkadaki 2 vidayı sıkıp gevşeterek ve kulakları sıkıp gevşeterek doğru akort dizilimine ulaşmanız gerekiyor bunu yaparken Tremolo kolunun gitara paralel şekilde kalmasına dikkat ediniz. Sabırlı olunuz 1 saat civarında sürebilir bu işlem. Gülü seven dikenine katlanır. 


Teller istediğimiz akortlarda olduğunda ve gitara paralel tremolo elde ettiğimizde kilitleri tekrar vidalayabiliriz. Kilitlerin sıkılması sırasında çok az akort değişimi olacaktır bunu da "Fine Tuners" dediğimiz ince ayar vidası ile çözüme kavuşturuyoruz.

Tel değişimi sonrası ilk test sürüşü :)
Overdrive tonunda video yüklenirken ses bozulmuş anlamadım sebebini.

3 Aralık 2013

Sansamp GT2 Tutorial Guitar Pedal

         

SANSAMP GT 2 CLONE YAPIMI

      Tech 21 nyc firmasının Sansamp Gt 2 model pedalı çoğu gitaristin çok sevdiği, ton yelpazesi geniş ve oldukça sıcak seslere sahip bir mini amli'dir. Güzel bir Fender Telecaster ile kulanılacağı gibi sert tonlara sahip Jackson ile de lezzetli tonlar alabilirsiniz




       Ben de devre şemasını ve malzeme listesini bu siteden aldım ve başladım şu adımları uygulamaya. 
       PDF için tıklayınız.

Bu linkteki malzemelerin hepsini Karaköy'de bulunan elektronikcilerden temin ettim ve matkap, havya, perhidrol, tuzruhu vb. malzemeleri saymazsam kutu dahil 70TL gibi bir maliyetle pedalı bitirdim. 

Malzeme Listesi
            Kondansatör                    Direnç                                Pot                      Transistors & ICs
            9 - 0.022 µF                     4 - 1k                          4 - 100k Lin.                     4 - TL072
            2 - 0.047 µF                     1 - 2k2                                                          (or other dual opamp)
            2 - 0.0047 µF                   2 - 3k3                                                                 1 - 2N5088
            6 - 0.01 µF                       1 - 6k2
            1 - 0.1 µF                         11 - 10k
            2 - 220 µF                        10 - 22k
            1 - 560 pF                        2 - 33k
            2 - 220 pF                        4 - 100k
            2 - 2.2 µF                         3 - 330k
            2 - 0.0022 µF                   2 - 1M
            1 - 0.001 µF


       1) İlk olarak PCB'yi lazer yazıcıdan çıkartıp ardından bakır plakete ütüledim. PCB yukarıda vermiş olduğum linkte mevcuttur.


      2) 3'e 1 oranıyla, 3x tuz ruhu ve 1x perhidrol kullanarak gereksiz bakırlar çözüldü ve matkapla delikler delindi.


Bakırlar erimiş ve kartın temizlenmiş hali.


       Matkap olarak; max akım 1A ve 12V DC ile beslediğim ürünü kullandım.


       3)  Malzemeleri yerleştirdim ama film kondansatör kullanmanızı tavsiye ederim , ses sistemlerinde daha güzel sonuçlar veriyor ben karaköy'de istediğim değerlerde film kondansatör bulamadım.



        Heyecanlanmıştım ve hemen test için birkaç süzgeç katına potları yerleştirdim ses alabiliyor muyum diye kontrol ettim. :) eh işte cazır cuzur idareten bir şeyler duyuyordum :)



          Aslında alco switch yerine rotary switch kullanmam gerekiyordu ama onuda bulamayınca alco switch kullandım ve iyi ki de kullanmışım çünkü:


          Rotary switch'in yaptığı solda gösterilen şekilde referans noktaları arasında değişim yapar, ama benim alco switch kullanmam sağdaki şekilde anahtarlama yaparak daha farklı kombinasyonlar elde etmemi sağladı ve bu da daha fazla ses yelpazesi elde etmemi sağladı :)

          Ayrıca genelde ayağımızla bastığımız DPDT anahtarlar kullanılır ama siz biraz daha modüfiye etmek istiyorsanız 3PDT anahtarlardan alıp aç/kapat LED'i ekleyebilirsiniz ve beslemenin " + " ucuna bir adet seri on-off switch bağlayarak adaptörü çıkarmadan pedalı açıp kapatabilirsiniz.

                       1/4" JACK dişi erkek                             DPDT TRUE BYPASS bağlantısı:

ON-OFF SWITCH


3PDT ve LED bağlantısını da vermiş olduğum basit şemadaki kendi devrenize uyarlayabilirsiniz.



Devremi kutulamadan önce, on-off switch ve DPDT True bypass modufiyesini yaptığımı belirteyim.


       Henüz yanlarını kapatamadım kutumun, sığmadı çünkü :) sorun değil. Ekstra gürültüyü azaltmak için izolasyonlu kablo kullanın ve ekranlama yapmayı unutmayın. Ekranlama dediğimiz olay; toprak yüzeyini arttırarak gürültünün minimuma indirilmesidir. Kutunun içine bol bol alüminyum folyo koyabilirisiniz tabi topraktan başka biryere temas ettirmeyiniz. Kutunuz metal ise toprak bağlantısını direk kutuya montajlayarak da ekranlama gerçeklenmiş olur.

Artık çok tatlı gürültüsüz tertemiz bir ses alıyorum :)


SES ÖRNEĞİ 
Distortionların tamamı bu pedaldan kaydedilmiştir



   











         .