Hakkımda

Fotoğrafım
Uşak, Uşak, Türkiye
AR-GE Mühendisi

Change Blog Language

11 Mart 2014

Klasik Gitardan Kitaplık Raf yapımı (Classic Guitar Bookcase)


Chucky marka elektro klasik gitarımın üzerinde pek çok yeni şey denedim :) İlk olarak gördüğünüz gibi gitarın üzerine kendime has desenler çizdim gayette yakışıklı oldu. Zamanla gitarımın ses kalitesi kötüleşti iyileştirmeye çalışsam da fayda vermedi. Ardından Fretleri söktüm perdesiz gitara dönüştürüp Erkan Oğur stili çalarım sandım :-P Tabi sapı biraz atmış akustiği kötü olan bir gitarla mümkün olmuyor. Eee ebow'umda yok ne yapayım ben bu gitarı dedim ve başladım canice doğramaya :-) 


 EQ devresini söküyoruz ilk olarak. Eq devresinden Pedal yapımını bu yazımda anlattım.



Eşik altı manyetiğinin jakını çıkardıktan sonra elimde doğru düzgün ağaç kesme malzemesi olmadığı için sağlam bir bıçakla yavaş yavaş kasanın ön tarafını çıkardım. Çekiçle hafif hafif vurarak yapıyoruz bu işlemi. Tabi önce telleri sökün resme aldanmayın :)


Kasanın önünü ayırma işleminde olabildiğince az zarar verin farklı şekilde değerlendirebileceğiniz süs eşyası olabilir bu kapak. Eşik altı manyetiği çıkartınız.


Hırpalanan gitar çerçevesini ince zımparayla dış çeperi çizdirmeden zımparalıyoruz.


Böyle bir hale dönüşüyor gitar.


Dedim ya kasanın ön tarafını değerlendirebilirsiniz diye. Bende aşağıdaki gibi kestiğim parçayı raf olarak montajını yaptım, fazlası doğru çöpe.


 Artık aşağıdaki gibi değerlendirebilirsiniz. Biblolar saksılar vb. koyarak güzel bir görünüme kavuşturabilirsiniz. 


Ekolayzır Pedalı (4 BAND EQ PEDAL eq7545)

EQ7545

EQ pedalına duyduğum ihtiyaç ve maliyeti arasında çok ikilemde kalmıştım ya 150 TL'ye 2. el 5 kanal pedal alacaktım yada hiç para harcamayıp elimdeki malzemelerle 4 kanal kendi yaptığım pedal olacaktı. Belcat firmasının ucuz bir ürünü olan EQ 7545 modeli ekolayzır devresini, footswitch ekleyerek çok çok ucuza maal edilmiş bir Preamp EQ pedalı elde etmeye çalıştım. Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi takım halinde satılır 9$ civarındadır. 


Sesi çok kötü hale dönüşen elektro klasik gitarımı bir kitaplık raf tarzı eşyaya dönüştürmek istedim o yazım için tıklayınız. Eq devresinin de sökülme mantığını bu sayede anlama imkanım oldu. Eşik altı manyetik ya da preamp olarak anılan malzeme sağ alt taraftakidir. 1/8" jack girişi ile ekolayzır devresine giriyor.


Devre şeması resimdeki gibidir. EQ katına hiç bir müdahalem yok amaç ayakla kontrol edilen ucuz maal edilmiş EQ pedalı yapmak.


1/8" dişi jack girişini sökmeden ayaklarına 1/4" mono jack lehimledim. Normalde eşik altı manyetiği girişi kabul eden yere ben gitar + efekt pedalları +  EQ pedalı sıralaması ile giriş yapacağım.



1/4 " dişi jack girişini lehimledikten sonra sonra mesele footswitch eklemeye geldi. Aşağıda gördüğünüz gibi 9 volt pil girişi olan bölmeyi kestim ve içine footswitch'i yerleştirdim.




Footswitch'i yerleştirdiğiniz zemini sağlam olmasına özen gösteriniz. Ben zemin için bakır plaket kullandım. Bakır yüzeyi kısa devreye dikkat ederek, toprak olarak kullanıp gürültüyü daha da aza indirmeye çalıştım. Gerçekten sıfır gürültü vardı.


DPDT anahtar bağlantısıyla ilgili pek çok şema bulabilirsiniz.


Pil yatağını iptal ettiğim için artık adaptörden besleyeceğim. Bu şemada nasıl adaptörden besleneceğini görüyorsunuz ve pedal aç kapa butonu ekleyerek daha kullanışlı hale getirdim.



Kutulama işine henüz kafa patlatmış değilim ama Altınkaya firmasının çok güzel kutuları var değerlendireceğim yakın zamanda. Bende elimdeki telefon kabını kestim biçtim SAMSUN marka EQ pedalım oldu :-p 



Açıkcası beklediğimden çok çok iyi performans verdi stüdyoda 150 Watt ibanez amfide denedim sonuç çok iyiydi, artık sahnede kullanılabilecek bir ürün haline geldi. Sakın burada kıyaslamanızı MXR 10band EQ pedalına göre yapmayın hiç pedalınız olmayışına göre kıyaslayın. Kolay gelsin...





17 Şubat 2014

Behringer UM100 Pedal Devresi Malzeme Analizi


Behringer firması audio sistemler üzerine 1989 yılında kurulmuş bir alman firmasıdır.Pedal kategorisinde üretmiş olduğu UM100 pedalının içini açtım ve yine merakımı giderdim.


Aslında içini açma amacım kullanılan yükselteç, pot ve switch yapısını görebilmekti. UM100 pedalının giriş,çıkış empedansı ve çektiği akım aşağıdaki gibidir.





                               

Pedal devresine baktığımda 2 adet Texas Instruments'in TL064 yükseltecini gördüm.
Düşük güç tüketim özelliğine sahip bir JFET'tir.



  TL064 datasheet'i için tıklayınız.


Midi frekans potunda 200 ohm ve 5Kohm arasında direnç değerini değiştirebiliyoruz.Bu potun 8 bacaklı olduğunu gördüm diğer tüm potansiyometreler 3 bacaklıydı(standart). 8 bacaklı potu büyük ihtimalle opsiyonel başka pedallardada kullanıyorlar çünkü 8 bacaklı potun sadece 3 bacağı kullanılıyordu.


Fiziksel özellik olarak sevdiğim yönleri sadede renk ve pot başları. Eli rahatsız etmeyen malzeme kullanılmış pot başlarında.


Pedalın gürültü izolasyonun sağlayan en büyük özellik toprak yüzeyinin geniş olmasıdır. Ekranlamayı sağlayan, pedalı ağırlaştıran ve iletken olan sağdaki metal tabakayı görebilirsniz. 


Genel olarak pedalın ses yelpazesi geniş olmasına rağmen benim sevmediğim bir pedaldır. İlerde parçalayıp malzemelerini kullanabilirim o derece yani :-p Hep midi karakterli sesler alıyorum bu yüzden sevmiyorum ama setupda bazen ritm gitar kayıtlarında kullanabiliriyorum Cort x11 gitarım ile kükreme moduna geçiyor. Para verip alacaksanız bence behringer hiç bir pedalı almayın başlangıç seviyesinde yüzünüzü biraz gülümsetebilir ama zaman ilerledikçe sesteki yetersizliği hissedeceksiniz. Bir daha ki yazımda görüşmek üzere...






5 Şubat 2014

AB Selector Guitar Pedal



A/B selecter pedalı çok amaçlı kullanılabilir, yapımı kolay ve kullanışlı bir pedaldır. Pedalın amacı; pedala giren 2 kanaldan istediğimiz bir tanesini çıkış olarak ayarlayabilmektir.Devre şemasını yaklaşık olarak gerçekte kullanılan malzemelerle çizdim .



1/4 inç dişi jack girişleri farklılık gösterebilir biz mono jack kullanacağız. 

                                        Mazleme listesi şu şekilde;

                                         3 adet mono 1/4" dişi Jack
                                         1 adet DPDT switch(yada 2 adet on-on switch)
                                         1 adet 220ohm direnç
                                         1 adet 9V besleme(pil adaptör)
                                         1 adet kırmızı LED
                                         100mm x 50 mm Delikli pertinax
                                         Havya,lehim...
                                         40cm İzolasyonlu Kablo




Resimdeki gibi el ve ayak ile kontrol edilebilen DPDT anahtarlar vardır. Ben maliyeti daha da azaltmak ve ayağımla basmaya ihtiyaç duymadığım için 2 adet on-on switch kullanıp anahtarın soldaki resimdeki gibi davranmasını sağladım. Evde kullanım için idealdir ama sürekli kullacaksanız kesinlikle sağdaki gibi bir DPDT anahtar kullanmalısınız bağlantıları ikisinde aynıdır.Aşağıdaki resimde 2 tane on-on switch'i nasıl kullanığımı gösteriyorum.
Malzeme sayısı az olduğu için baskı devreye ihtiyaç duymadım delikli pertinaxla işimi hallettim rahatça. Ben devremde 9 V adaptor kullanıyorum ve adaptorü bağladığım dişi girişin + ucuna seri olarak on-off anahtar kullandım ihtiyacım yokken beslemeyi kessin diye. Ve başlangıçta yeşil renkli bir LED kullanmıştım çok düşük ışık verdiği için kırmızı ile değiştirdim. Besleme ve LEDin test aşaması sorunsuz halledildi.




Sıra jack girişlerini yerleştirmeye geldi. Uygun şekilde aşağıdaki gibi yerleştirdim.



Daha sonra Jack girişi bağlantılarını yaptım.Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta izolasyonlu kablo kullanılmasıdır. Bunu ihmal etmeyin yoksa sese gürültü biner veya seste daha fazla kayıp yaşarsınız. Her bir jack giriş çıkışı zaten kayba yol açar bunu daha artırmamalıyız. Topraklama da bol lehim kullanın ekranlama yapmayı ihmal etmeyin bende yapacağım. Ekranlama ile ilgili bilgiyi SANSAMP GT2 yapımında anlatmıştım.




Üst ve alt resimde tüm kablo bağlantıları yapılmış LED'e bakarak hangi konuda olduğunuzu anlayabilirisiniz. 




Küçük setup'ıma henüz kutulayamamış olsamda A/B Selector pedalını dahil ettim. 




Benim bu pedalı kullanım amacım ; Cort x11 gitarımdan çıkan sinyali pedallar ile modulasyona uğratmaktır ve diğer girişte ise  U.S.A yapımı Fender Stratocaster gitarımı pedallara girmeden direk PC POD farm yazılımıyla kullanıyor olmam. Bu işlemleri sadece ev kayıtlarımda yaptığım için elimle anahtarlama yapmak çokta sorun oluşturmuyor benim için. Bu devreye A+B devresini de ekleyeceğim bu devre ile 2 girişi aynı anda kullanabileceksiniz yazıma ekleyeceğim. Kolay gelsin herkese.



                            U.S.A Fender Stratocaster                                           Cort X11