Hakkımda

Fotoğrafım
Uşak, Uşak, Türkiye
AR-GE Mühendisi

Change Blog Language

11 Mart 2014

Klasik Gitardan Kitaplık Raf yapımı (Classic Guitar Bookcase)


Chucky marka elektro klasik gitarımın üzerinde pek çok yeni şey denedim :) İlk olarak gördüğünüz gibi gitarın üzerine kendime has desenler çizdim gayette yakışıklı oldu. Zamanla gitarımın ses kalitesi kötüleşti iyileştirmeye çalışsam da fayda vermedi. Ardından Fretleri söktüm perdesiz gitara dönüştürüp Erkan Oğur stili çalarım sandım :-P Tabi sapı biraz atmış akustiği kötü olan bir gitarla mümkün olmuyor. Eee ebow'umda yok ne yapayım ben bu gitarı dedim ve başladım canice doğramaya :-) 


 EQ devresini söküyoruz ilk olarak. Eq devresinden Pedal yapımını bu yazımda anlattım.



Eşik altı manyetiğinin jakını çıkardıktan sonra elimde doğru düzgün ağaç kesme malzemesi olmadığı için sağlam bir bıçakla yavaş yavaş kasanın ön tarafını çıkardım. Çekiçle hafif hafif vurarak yapıyoruz bu işlemi. Tabi önce telleri sökün resme aldanmayın :)


Kasanın önünü ayırma işleminde olabildiğince az zarar verin farklı şekilde değerlendirebileceğiniz süs eşyası olabilir bu kapak. Eşik altı manyetiği çıkartınız.


Hırpalanan gitar çerçevesini ince zımparayla dış çeperi çizdirmeden zımparalıyoruz.


Böyle bir hale dönüşüyor gitar.


Dedim ya kasanın ön tarafını değerlendirebilirsiniz diye. Bende aşağıdaki gibi kestiğim parçayı raf olarak montajını yaptım, fazlası doğru çöpe.


 Artık aşağıdaki gibi değerlendirebilirsiniz. Biblolar saksılar vb. koyarak güzel bir görünüme kavuşturabilirsiniz. 


Ekolayzır Pedalı (4 BAND EQ PEDAL eq7545)

EQ7545

EQ pedalına duyduğum ihtiyaç ve maliyeti arasında çok ikilemde kalmıştım ya 150 TL'ye 2. el 5 kanal pedal alacaktım yada hiç para harcamayıp elimdeki malzemelerle 4 kanal kendi yaptığım pedal olacaktı. Belcat firmasının ucuz bir ürünü olan EQ 7545 modeli ekolayzır devresini, footswitch ekleyerek çok çok ucuza maal edilmiş bir Preamp EQ pedalı elde etmeye çalıştım. Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi takım halinde satılır 9$ civarındadır. 


Sesi çok kötü hale dönüşen elektro klasik gitarımı bir kitaplık raf tarzı eşyaya dönüştürmek istedim o yazım için tıklayınız. Eq devresinin de sökülme mantığını bu sayede anlama imkanım oldu. Eşik altı manyetik ya da preamp olarak anılan malzeme sağ alt taraftakidir. 1/8" jack girişi ile ekolayzır devresine giriyor.


Devre şeması resimdeki gibidir. EQ katına hiç bir müdahalem yok amaç ayakla kontrol edilen ucuz maal edilmiş EQ pedalı yapmak.


1/8" dişi jack girişini sökmeden ayaklarına 1/4" mono jack lehimledim. Normalde eşik altı manyetiği girişi kabul eden yere ben gitar + efekt pedalları +  EQ pedalı sıralaması ile giriş yapacağım.



1/4 " dişi jack girişini lehimledikten sonra sonra mesele footswitch eklemeye geldi. Aşağıda gördüğünüz gibi 9 volt pil girişi olan bölmeyi kestim ve içine footswitch'i yerleştirdim.




Footswitch'i yerleştirdiğiniz zemini sağlam olmasına özen gösteriniz. Ben zemin için bakır plaket kullandım. Bakır yüzeyi kısa devreye dikkat ederek, toprak olarak kullanıp gürültüyü daha da aza indirmeye çalıştım. Gerçekten sıfır gürültü vardı.


DPDT anahtar bağlantısıyla ilgili pek çok şema bulabilirsiniz.


Pil yatağını iptal ettiğim için artık adaptörden besleyeceğim. Bu şemada nasıl adaptörden besleneceğini görüyorsunuz ve pedal aç kapa butonu ekleyerek daha kullanışlı hale getirdim.



Kutulama işine henüz kafa patlatmış değilim ama Altınkaya firmasının çok güzel kutuları var değerlendireceğim yakın zamanda. Bende elimdeki telefon kabını kestim biçtim SAMSUN marka EQ pedalım oldu :-p 



Açıkcası beklediğimden çok çok iyi performans verdi stüdyoda 150 Watt ibanez amfide denedim sonuç çok iyiydi, artık sahnede kullanılabilecek bir ürün haline geldi. Sakın burada kıyaslamanızı MXR 10band EQ pedalına göre yapmayın hiç pedalınız olmayışına göre kıyaslayın. Kolay gelsin...